divendres, 9 de març del 2018

Cicle de Xerrades d’educació per a Famílies i Mestres "Lorenzo Milani”

La tradició pedagògica del país té un llegat important relacionat amb la formació dels pares i mares que porten els seus fills i filles a l’escola. Ja des de principi del segle XX, escoles renovadores públiques i privades van pensar que era oportú organitzar trobades formatives adreçades a les famílies amb l’objectiu que aquestes poguessin compartir neguits, interessos i punts de mira que els ajudessin a fer més bé “l’ofici” de pares i mares. Aquests trobades - de vegades en format conferència, d’altres en col·loqui, en cicle de xerrades o en cinefòrums, etc.- des de sempre han tingut un objectiu secundari no pas menor: el d’establir ponts entre la feina que fa l’escola i la família; ponts que, en cas de donar-se, fan que l’educació dels infants i dels nois i les noies vagi més rodada i així, tots i totes anem a la una en un aspecte tan important com és l’educació dels nostres fills i filles.
 

Amb l’objectiu de contribuir a aquest llegat, la Junta de l’AMPA de l’Escola Pia d’Olot ha decidit organitzar anualment unes xerrades de formació, reflexió i discussió adreçades a pares i mares i també a mestres. La idea és que partint de la conferència d’un expert o experta sobre un tema educatiu rellevant puguem posar damunt de la taula diferents opinions que ens enriqueixin i, si pot ser, en donin pistes per la nostra acció com a adults.

La introducció de les “noves” tecnologies i dispositius electrònics han irromput amb gran força i són presents en gairebé tots els espais de la nostra societat. Tal com passa sovint amb la introducció de novetats, aquestes ens les trobem de cop i sense haver tingut temps de pensar com s’han d’utilitzar per ser-nos beneficioses i ajudar-nos com a espècie. Amb aquesta xerrada volem abordar algunes preguntes com: a quina edat és bo introduir la tecnologia i com?, És necessari posar-hi límits? Com? Per altra banda, també es tractarà qüestions relacionades amb la salut física.

Cal posar límits als nostres fills? Com els hem de posar-los? Quan és el millor moment? Posar límits significa castigar al meu fill? Aquesta tasca preocupa a molts pares i mares i pot generar incerteses alhora d’aplicar-los. Aquesta xerrada ens ajudarà a distingir quan són necessaris els límits i com i quan s’haurien de posar. Parlarem també de les diferències entre càstig, amenaça i conseqüència així com dels factors a tenir en compte (edat, situació emocional, entorn...). Una xerrada dinàmica i participativa on es donaran recursos i idees pràctiques per aplicar.


La lectura és molt important a totes les etapes de la vida. Durant la infància ajuda als nens i nenes a desenvolupar la seva imaginació i creativitat. La lectura ajuda als infants a ubicar-se en un context, a ser àgils mentalment per descriure i interpretar situacions reals del seu entorn que identifiquen a partir
de les situacions que viuen els personatges del llibres que llegeixen. Però com podem fer que la lectura esdevingui una activitat quotidiana en l’àmbit familiar? Com podem fer que els infants gaudeixin amb els llibres? Com podem treure partit dels llibres que llegim als nostres fills i filles?
Aquesta xerrada, orientada especialment als infants de 3 a 7 anys, ens informarà també dels tipus de recursos per infants que tenim i les especificitats que tenen.

Per què XERRADES d’EDUCACIÓ “Lorenzo Milani”?

 
Perquè és una manera d’entroncar el tarannà d’un nou espai formatiu amb el d’un pedagog de referència a Europa i en concret a casa nostra, Catalunya. Lorenzo Milani (Florència 1923 – 1967) fou un escriptor, pensador, pedagog i sacerdot que va fundar una escola a Barbiana, un petit llogarret de la Toscana, que amb el pas del temps arribaria a ser conegut pel tipus d’educació que s’hi va portar a terme així com per la petja que va deixar en el seus alumnes i els records que encara en tenen.
L’escola de Barbiana ha passat a ser una proposta educativa de referència per molts aspectes: per la visió completa, transversal, crítica i constructiva que té de l’escola i en concret del paper del mestre, pel profund respecte i per l’esperança dipositada en alumnes, en tots els alumnes. Per a la pedagogia Milaniana tant important és “què” aprenem com “per a què” aprenem i “com” ho aprenem. No en va la podem qualificar com una pedagogia global i cívica perquè l’escola, si bé és important per aprendre-hi i comprendre-hi la complexitat del nostre món, també és un espai de primer ordre per forjar ciutadans crítics i compromesos. La pedagogia milaniana ha tingut un impacte considerable a l’Escola Pia. Només cal que parem atenció a la “missió” que té l’escola Pia d’Olot per adonar-se que hi ha molts elements en comú. A més, escolapis en exercici o que d’una manera o altra encara hi estan vinculats, n’han estat veritables ambaixadors. Heus aquí dos exemples significatius els pensaments i reflexions dels quals encara il·luminen: José Luís Corzo, fundador de la “Casa - Escuela Santiago Uno” a Salamanca (1971) i Miquel Martí, president fins fa relativament poc del Centre Unesco de Catalunya. 


Tenint en compte aquests fils que teixeixen complicitats entre la pedagogia Milaniana l’Escola Pia, i coincidint el 2017 amb el cinquantè aniversari de la publicació del llibre “Carta a una mestra”, llibre escrit pels alumnes de l’escola de Barbiana, ens ha semblat oportú anomenar l’activitat que ara estrenem com: XERRADES d’EDUCACIÓ PER A FAMÍLIES i MESTRES “Lorenzo Milani” de Escola Pia d’Olot.

Esperem, doncs, que siguin del vostre interès !!!!!

El cicle de xerrades és gratuït i obert a tota la població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada